Weekly Report 7 Gsoc @ Moodle advance course search Snapshots

Hi everyone,

Some Snaps of Course Search plugin:-

Advertisements

Weekly Report 4 Gsoc @ Moodle

Week 4(26 june – 03 july)

After a lots of experiments with Solr schema. I came up with the final schema.xml this week. All the expected features like Intra-word delimiters, Fuzzy Search, Spell Checks etc.

So What’s Inside?

1. So what Field Types we need :- 

Code Snippets :-

<schema name=”moodle” version=”1.2″>

<types>

<fieldType name=”string” sortMissingLast=”true” omitNorms=”true”/>          // omitNorms=true @we don’t need Index time boosting

<fieldType name=”text” positionIncrementGap=”100″>

</types>

</schema>

2. Fields Need to be Indexed :-

Code Snippets:-

<field name=”fullname” type=”text” indexed=”true” stored=”true”/>
<field name=”shortname” type=”text” indexed=”true” stored=”true”/>

Let’s spell check on Courses:-

<copyField source=”fullname” dest=”spell”/>
<copyField source=”shortname” dest=”spell”/>

SolrConfig.xml 

<searchComponent name=”spellcheck” class=”solr.SpellCheckComponent”>

<str name=”queryAnalyzerFieldType”>textSpell</str>

<lst name=”spellchecker”>

<str name=”name”>default</str>

<str name=”field”>spell</str>

<str name=”spellcheckIndexDir”>./spellchecker1</str>

<str name=”buildOnOptimize”>true</str>

</lst>

</searchComponent>

Currently Schema  is responding fine with:-

  • Stemming
  • Intra-word Delimiter
  • Fuzzy Search
  • Spell Checking

I am looking forward to make the search more powerful. Solr have lots of capabilities 🙂

Gsoc Intern with moodle :) one of great moment for me :) :)

Hi all,

One of the great day of my life. I am writing after very long time.  It was 12:25 I was refreshing the page again & again. finally result came. As expected I was Selected.

Credit goes to my Papa, ma  & my mentor Marina glancy 🙂 & most importantly the genius one Paras Kuhad. He inspired me every seconds. I want to thanks him again.

lots of other seniors that made by day Srishti boss, Vikas boss, Nitesh boss & all my juniors.

I am writing this to encourage my juniors to keep enlightening the success of  ECB’s Gsoc Previous years selections.

I am writing here by some tips & way to ensure you get in to GSOC.

1. Be good with the technical skills. at least select one the programming language.

2.  Bugs & patches one more important part. Start submitting the bugs from very early. it will make your presence  effective in organization.

3. start from 2 months before select your organizations to work with. you can get reference from melange. although i was started 20 days before. but I was used to work 20 hrs a day.

4.  Communication ! ! ! one of the most important thing for the GSOC. its more important than your coding skills. learn to write speak with your mentor regularly. take care of punctuations and spells.

5. Closely look over your opponent.  study his ideas. and try to put more better ideas of your.

6. Make the plans 🙂 you will automatically learn to code 🙂 #

7. at last don’t stop until the last minute. keep studying your proposal. reiterate it repeatedly.

 

Thats all 🙂 Gud luck 🙂 feel free to contact me if you need help in any way 🙂

 

Google Quiz :)

THE GOOGLE QUIZ

 

Do you know everything about the company Google Inc.

And its services? Or are you still new to the topic, and you only used

Their search engine for a couple of times so far? Well, you can put your

Knowledge to the test in this quiz which will answer the question: How

Much do you know about Google?

 

 

 

Let’s Have a QUIZ….

 

 

 

1. Google Inc. was founded in …

 

a) 1996

 

b) 1998

 

c) 2000

 

2. Google Inc. was founded by …

 

a)       Sergey Page and Larry Brin

 

b)      Eric Schmidt and Larry Page

 

c)       Larry Page and Sergey Brin

 

3. Which search operator does Google enable by default?

 

a)       The AND operator

 

b)      The OR operator

 

c)       The NOT operator

 

4. Google once used Yahoo’s search result to feed its engine.

True?

 

a)       Yes, from 1998-2000.

 

b)      No, it was the other way round – Yahoo used Google once.

 

c) No, Google and Yahoo never had any search relationship.

 

5. Google Analytics is a service to …

 

a)       Check if your web pages validate

 

b)      Check how many people visit your web pages

 

c)       Check your Google PageRank

 

6. In 2006, Eric Schmidt is Google’s …

 

a)       Vice President Engineering

 

b)      Eric left the company in 2004 to pursue his hobbies

 

c)       Chief Executive Officer

 

7. What was the name of the search engine the Google founders

developed before Google?

 

a)       PageRanker

 

b)      BackRub

c)       Gogol

 

8. What is the algorithm behind Google’s PageRank?

 

a) The more pages link to you (and the higher their PageRank), the

higher your page’s PageRank

 

b)      You get 1 PageRank point for every web page you own

 

c) The algorithm behind PageRank is kept secret, similar to the Coca-

Cola formula

 

 

9. Why do some sites get “banned” from the Google index?

 

a) They tried methods to get their pages ranked better which Google

considers spam

 

b)They have content which is illegal in this state/ country

 

c)       Both a) and b) are true.

 

10. At which university did the Google founders meet?

 

a)       Oxford University

 

b)      MIT

 

c)       Stanford University

 

11. What is the “Googleplex”?

 

a)       It’s where Google employees work

 

b)      It’s a solar system which shares only the name with Google.com

 

c) It’s the server farm Google built up to deliver search results to you

 

12. Which words are printed on the Froogle homepage?

 

a)       Search for any product you want (or discover new ones).

 

b)      froo·gle (fru’gal) n. Smart shopping through Google.

 

c)       Froogle. Just shopping.

 

13. Around how many hits do you get for the word “Hello” (in

2011)?

 

a)       420,000 pages

 

b)      1,700,000,000 pages

 

c)       42,000,000,000 pages

 

 

 

 

 

14. If you want to find a place to grab a pizza, you go to …

 

a)       Google Food

 

b)      Google Places

 

c)       Google Local

 

15. At the Association of National Advertisers annual conference

in October 2005, who said Google will take 300 years to fulfill its

mission to index the world’s data?

 

a)       Eric Schmidt

 

b)      Larry Page

 

c)       Marissa Mayer

 

16. What colors do the letters of the Google logo have, from left to

right?

 

a)       Red – Blue – Green – Yellow – Green

 

b)      Blue – Red – Yellow – Blue – Green – Red

 

c)       Blue – Yellow – Purple – Yellow – Red – Blue

 

 

How well did you do?

 

Answers-1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – b, 5 – b, 6 – c, 7 – b, 8 – a, 9 – c, 10 – c, 11 – a, 12 –

a, 13 – b, 14 – c, 15 – a, 16 – b.

 

 

i hope u liked the Quiz I shared .keep enjoying 

Foss’11 A 4 days technical fest by lugb :)

Spreading lights of freedom    

     

FOSS  is an inclusive term that covers both free software and open source software ,which describe similar developmental model having different philosophies.  The term open-source describes software whose source code is made available, most often subject to certain conditions, for use or modification by users or other developers.

 

 With the help of this event we are going to aware the world

 

about the free and open source software (Foss) and benefits of using free softwares and

challenges of using free software.

 

 

Workshops Details

 


                               Drupal

Drupal is open source Content Management System to built websites. It can be used to build an Internet Portal,a personal departmental or corporate web site,a e-commerce websites. Drupal’s design goals include both being able to run well on inexpensive web hosting  accounts and being able to scale up to massive distributed sites.

Topic to be Covered-

Introduction of Drupal

Site building with Drupal

Administering Drupal

Managing Modules and Themes-

Many More…

Duration: 5 Hrs

BY Shashikant vaishnav n manuhar alam



Python

 

Python is an easy to learn , powerful programming language. It has efficient high level data structures and a simple but efficient approach to object oriented programming.

 

Topics to be Covered-

 

What is Python-                                 By MANISH SHANDLIYA

Syntax ,Expression ,Variables-                       Owner of undofundoo.com

First Program in Python                                   &

Classes And Objects-                                 Mindsoft webdevelopment

Many more…

 

Duration: 5 Hrs.

                                 Linux & linux security

Topics to be Covered-

Basics of Linux

How to enhance security in Linux-

Doing that on Linux-

And many more….

 

Duration: 5 Hrs.

 

By MANAUWAR ALAM 

    (RHCE)


 Open Disscusion

Learn | Share | enjoy working on this tag line i shared something interesting like cracking window,modifing source n lot of experimen

Topics to be Covered-

 

Linux magics –                              By Shashikant vaishnav

why open source-

Cracking windows-

Google magics-

 

Duration: 5 Hrs.

 

 

PY-QT

 

Qt is library for creating GUI program.

 

Duration: 5 Hrs.                       By KAILASH DEORA(RHCE)


        Some Moments 🙂

This slideshow requires JavaScript.

 

 

“Hello Drupal” a talk on 27 Sep..:)

Hey Everyone,

I am sharing the moments of the talk we organised on 27 Sep on “Hello Drupal”. i hope linux user Group bikaner will keep going…:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nitesh bhardwaj giving talk on Drupal…:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juniors…:P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#lugb Technogrates  😛

 

 

Hope we will create a right one platform for the juniors….:P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

techno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fedora installation fest on 13 Sep :P

Hey everyone,

on 13 Sep we organised a meet up with juniors to introduce them with linux….:)

i am sharing some moments here…..

A wonderful response by juniors:-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

me giving the talk on why linux…????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ashutosh jha introducing foss…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After completion LUGB members….:))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

what we perfomed their:-

 

 

 Learning Goals for Today 

  1. what is Lugb ?
  2. Why Linux ??
  3. Installing fedora
  4. Fedora post Installation

The complete Docs of the event can be downloaded from http://gettutorials.in/download.php?path=uploads/b06fb04724bb68a02ac57f94e7b9f4a3.pdf   enjoy 🙂

C programme without main function…:)

 C PROGRAMME WITHOUT MAIN SURPRISED???

 

Ya thts true after a long issue about tht question I came to this conclusion. That we  can write a error free C programme without main function.

 

What is main  function in C:- Every C program has a primary (main) function that must be named main. The main function serves as the starting point for program execution. It usually controls program execution by directing the calls to other functions in the program. A program usually stops executing at the end of main, although it can terminate at other points in the program for a variety of reasons. At times, perhaps when a certain error is detected, you may want to force the termination of a program. To do so, use the exit function.

 

Writing a C programme without main:- Is it possible to do that. Yes there can be a C program without a main function. Here’s the code of the program without a main function…

#include<stdio.h>

#define decode(s,t,u,m,p,e,d) m##s##u##t

#define start decode(a,n,i,m,a,t,e)

int start()

{

printf(“’finally I got without main…..:)’”);

return 0;

}

HOW IT WORKS:- Does the above program run without the main function? Yes, the above program runs perfectly fine even without a main function. But how, whats the logic behind it? How can we have a C program working without main?

Here we are using preprocessor directive #define with arguments to give an impression that the program runs without main. But in reality it runs with a hidden main function.

The ‘##‘ operator is called the token pasting or token merging operator. That is we can merge two or more characters with it.

 

#define decode(s,t,u,m,p,e,d) m##s##u##t

ü  What is the preprocessor doing here. The macro decode(s,t,u,m,p,e,d) is being expanded as “msut” (The ## operator merges m,s,u & t into msut). The logic is when you pass (s,t,u,m,p,e,d) as argument it merges the 4th,1st,3rd & the 2nd characters(tokens).

 

#define start decode(a,n,i,m,a,t,e)

 

 

ü  Here the preprocessor replaces the macro “start” with the expansion decode(a,n,i,m,a,t,e). According to the macro definition in the previous line the argument must be expanded so that the 4th,1st,3rd & the 2nd characters must be merged. In the argument (a,n,i,m,a,t,e) 4th,1st,3rd & the 2nd characters are ‘m’,’a’,’i’ & ‘n’.

ü  So the third line “int start” is replaced by “int main” by the preprocessor before the program is passed on for the compiler. That’s it…

SO WE CONCLUDE:- There can never exist a C program without a main function. Here we are just playing a gimmick that makes us beleive the program runs without main function, but actually there exists a hidden main function in the program. Here we are using the proprocessor directive to intelligently replace the word begin” by “main”. In simple words int start=int main.

I HOPE ALL OF U ENJOYED THIS POST…:)

 

fedora what’s this….:P

Some trivia about Fedora

What is Fedora?
Fedora is an operating system based on Linux, a collection of software that makes your computer work.You can use Fedora as a whole, or instead of, other operating systems like Microsoft Windows ™ or Mac OS X ™ . The Fedora operating system is completely free of cost to be able to enjoy and share.
The Fedora Project is the name of a worldwide community of people who love, use and free software developers around the world. We want to lead in the creation and dissemination of free code and content, working together as a community. Fedora is sponsored by 
Red Hat , the leading global provider of open source technology more reliable. Red Hat invests in Fedora to foster collaboration and incubate new technologies and innovative free software .
What makes Fedora different?
We believe in the value of free software and we strive to protect and promote solutions that anyone can use and redistribute. The Fedora operating system is not only done in free software, but also use free software exclusively to provide you. Our programmers work with Anyone can get in Fedora and change it, creating a new product with a new name.In the Fedora Project website is provided some tools in Fedora itself.Actually, Fedora is already the basis for derivatives such as Red Hat Enterprise Linux , the One Laptop Per Child XO , and the DVD Live Contentat Creative Commons.
Want to know more?
There is much more than Fedora in a great operating system. Fedora is also a wonderful community of people working together to improve free software. There are even ways to help if you want. If you want to learn more, see some of the following resources full of information about the Fedora Project, Fedora operating system and the people that make Fedora possible.